Het raspen is even een klus, maar als je van
rosti houdt, loont het zeker de moeite om zelf eens Duitse reibekuchen te
maken. Deze aardappelpannenkoekjes worden ook wel kartoffelpuffer genoemd en
vaak gereserveerd met zure room, appelmoes of knoflooksaus. Toegegeven, ze zijn
wel vet. Maar omdat ze gebakken worden in olie, bevatten ze wel veel gezonde
onverzadigde vetten. Laat de reibekuchen even uitlekken op keukenpapier en
serveer er vlees of vis van de grill bij (weinig vet) en gekookte groenten,
zoals sperzieboben of broccoli.
Boodschappenlijstje:
Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
- 2 eieren
- 2 eetlepels bloem
- peper, een snufje zout
- 500 gram vastkokende aardappelen
- olijfolie of zonnebloemolie
Klaarzetten:
- Rasp
- Zeef
- Beslagkom
- Koekenpan met antiaanbaklaag
Het recept is voldoende voor 10 tot 15
koekjes. Ligt er natuurlijk aan hoe groot je ze maakt.
Bereiden:
Zet alle ingredienten en andere benodigheden
vooraf klaar. Het mengsel moet snel verwerkt worden, omdat
de aardappels anders verkleuren en de reibekuchen niet lekker meer zijn.
Meng de eieren en bloem met peper en een
beetje zout. Schil de aardappelen, was ze en rasp ze daarna met de hand of in
de keukenmachine. Schep de aardappelrasp in een zeef en druk het vocht eruit.
Roer de rasp vervolgens goed door het eimengsel. Verhit een laagje olie in een
koekenpan en schep kleine hoopjes van het mengsel in de pan. Druk deze een
beetje plat met een lepel en bak ze in circa vier minuten bruin aan een kant.
Draai de reibekuchen om, temper de warmtebron en laat de reibekuchen in circa
vier minuten verder gaar en knapperig worden.
Tip: voor iets meer smaak kun je een
gesnipperd sjalotje of wat peterselie toevoegen aan het aardappelmengsel. Ik voeg meestal, koriander, geraspte uitje, of een paar doperwten.. jah, wat je lekker vindt.
Ik vind het zelf hééérlijk om er een paar plakjes zalm op te doen en een eitje, verse snoeptomaatjes, rucola, beetje peterselie erop yummmm... Je mag eigenlijk zelf weten wat je erop/ernaast doet. Voeg dingen toe naar je eigen smaak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYduh2i6JIfRzAwluICHJkrkK3MIWMurTscYOxWpzYInO-DJp63jTIK7THSM0WZpYucm7FgJLzi1lT3VrYZeUPztZUlkwDPaoxpqlubK5qWpuaNeV-BH47z6tjvFb9PyjCF4yMkn7EES0/s320/reibe_lachs.jpg)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten